Bomen

Boomverzorging is van belang als je bomen hebt en deze gezond wil houden. Soms krijgen bomen namelijk problemen en die moeten of voorkomen worden of uit de weg geholpen worden. Onder boomverzorging wordt verstaan het aanplanten, onderhouden en verwijderen van bomen. Dit klink wel een stuk simpeler dan het is. Er is veel kennis over bomen nodig om deze op de juiste manier te verzorgen. Tuurlijk verzorgt de boom zichzelf, mits deze af en toe water krijgt en voldoende zonlicht. Echter is het in sommige situaties van belang dat er meer kennis is en deze ook toe te passen is.

Zorg voor een vergunning bij verwijdering

Als het bijvoorbeeld gaat om een zieke boom, zal deze gekapt moeten worden. Het beste is dan ook om de gehele stam met wortels te verwijderen uit de grond. Het ligt eraan hoe ziek de boom is, maar het kan zijn dat het anders wordt overgedragen aan andere bomen of planten. Ook kan het bij boomverzorging gaan om het verplanten van een boom. Hier wordt vaak voor gekozen als het een grote, gezonde boom betreft die van de gemeente niet gekapt mag worden. Aangezien bomen een belangrijke functie spelen in onze luchtkwaliteit is het dus niet altijd mogelijk om zomaar een boom te verwijderen.

Het is ook altijd goed om te checken van tevoren of je een vergunning nodig hebt alvorens je een boom kapt of verplaatst. Als je een vergunning nodig hebt, zorg dan dat je die regelt om problemen te voorkomen. De gemeente Nijmegen kan hier namelijk een boete voor uitdelen. Wat kost bomen kappen? Bekijk het op de site. Zie ook bomen kappen/rooien Nijmegen.

Snoeien

Soms is het nodig om bestaande bomen bij te snoeien. Het kan zijn dat deze een groeispurt heeft gemaakt en de verkeerde kant is opgegroeid en het zonlicht belemmert. Als het een grote boom is, is het vaak handig om een bedrijf in te huren die de grote takken goed af kan zagen. Ze kunnen allerlei voorzorgsmaatregelen treffen die zorgen voor de waarborging van de veiligheid.

Je wilt bovendien niet het risico lopen dat een tak op bijvoorbeeld de schuur of het huis valt. Het is altijd raadzaam om een boom in de tuin goed te verzorgen. Zorg ervoor dat deze voldoende water en zonlicht krijgt of geeft af en toe wat mest of voeding.